آغاز برداشت بيد مشک در اروميه



شـکوفه های بیدمشک در آذربایجان غربی طلایه داران بهارند و هر سال چند روز پس از نوروز و یا قبل از آن باز می شوند. درخت بیدمشک از گونه درختان بید است که سنبله های آن با پرچم های زرد نشانگر زمان برداشت آن است. با برداشت این محصول کار عرق گیری نیز آغاز می شود که در گذشته تمام محصول در خانه ها تبدیل به عرق و اسانس می شد. در زمان حاضر تعداد زیادی از واحد های تبدیلی نیز این محصول را خریداری و تبدیل می کنند. سـطح زیـرکشت این محصول دراین استان به درستی مشخص نیست، بیشتر ایـن درخـت در اطراف زمین های زراعی، کنار جوی های آب و زهکش ها کشت می شود. بر اساس بر آوردهای انجام شده سالانه حدود600 تن بیدمشک در ارومیه برداشت می شود که 300 تن آن در واحد های تبدیلی و بقیه نیز در خانه ها به عرق تبدیل می شود. بیدمشک علاوه بر رایحه مطبوع، دارای خواص درمانی زیادی است که اهالی شهرستان ارومیه برای استفاده از خواص درمانی و پذیرایی از مهمانان، عرق آن را در خانه ها نگهداری می کنند. عرق و نقل بیدمشک به علت کیفیت و عطر و طعم مطبوع از قدیم الایام مورد توجه مسافران و گردشگران بوده و در زمان حاضر نیز از جمله اقلامی است که مشتریان زیادی دارد. عرق بیدمشک، در رفع کم خونی، ناراحتی های قلبی و عروقی، تسکین اعصاب و دردهای رماتیسمی مورد استفاده قرار می گیرد. غیر از خواص درمانی شکوفه های بیدمشک، پوست درخت و برگ های آن نیز خاصیت ضد انگلی داشته و جوشانده آن انگل ها و کرم های معده و روده را از بین می برد. وسایل تعریق در ارومیه که به زبان محلی apostrophe نی قازان apostrophe گفته می شود شامل یک دیگ و یک کلاهک است که کلاهک آن به شکل مخروط ساخته شده و دارای یک محفظه آب سرد است که به محض گرم شدن عوض می شود. زنان خانه دار ارومیه اهمیت زیادی به پاکیزگی وسایل تعریق می دهند، درختان بیدمشک علاوه بر ارومیه در شهرستان های خوی و سلماس نیز وجود داردو به صورت اسانس و یا شکوفه به بازار عرضه می شود.